Water, het allergoedkoopste medicijn

Water is het goedkoopste medicijn voor je gezondheid. Drink éérst water voordat je naar medicijnen grijpt. ‘Wetter makket dy better’, zeggen we hier op z’n Fries.

Zonder water is er geen leven. Water is de bouwsteen van ons lichaam en het transportmiddel van onze bloedbaan.

Natuurlijk evenwicht

Ons lichaam wordt in balans gehouden door de homeostase. De homeostase is het natuurlijk evenwicht van het lichaam. De homeostase zorgt ervoor dat de processen in de lichaam goed verlopen en dat de systemen optimaal kunnen functioneren.

Een van die systemen is de water- en mineralenhuishouding. Als dit systeem goed werkt en je lekker gehydrateerd bent, kun je voedingsstoffen, vitamines en mineralen van cellen naar cellen via de bloedbaan transporteren. Ook kun je beter hormonen vervoeren en afvalstoffen afvoeren.

De juiste verhouding van water en mineralen is belangrijk. Als je te weinig water in je lichaam hebt, raak je snel uitgedroogd en word je eerder ziek.

Dit geldt ook voor een mineralentekort. Mineralen zijn erg belangrijk voor heel veel processen in je lichaam. Voeg daarom ook altijd een beetje mineralen toe aan je drinkwater.

Geen keukenzout

Nee! Niet het (jozo) keukenzout. Dit is geraffineerd zout en bestaat vaak alleen uit de mineralen Natrium en Chloor. Wat gebruik je dan wel? Keltisch zeezout, dat koop je bij een natuurvoedingswinkel. Dit zout is onbewerkt en bevat heel veel mineralen.

Voeg ¼ theelepel Keltisch zeezout aan een liter water toe. Drink een paar glazen achter elkaar leeg, het zogenaamd ‘bulk drinken’. Zo wordt het water met de mineralen goed opgenomen in je hele lichaam.

Als je gewend bent weinig water te drinken, dan moet je aanvankelijk heel vaak plassen.  Dat betekent dat je al (enigzins) was uitgedroogd. Juist dan is het extra belangrijk om goed en méér te drinken.

De voordelen van water drinken op een rij:

 • Door water te drinken kun je beter afval en gifstoffen afvoeren en zul je je fitter gaan voelen.
 • Door water te drinken zul je gemakkelijker afvallen. De stoffen die vrijkomen bij de verbranding van vet, kun je dan beter afvoeren.
 • Water stilt het hongergevoel! Vaak heb je geen honger, maar dorst. Onze hersenen kennen niet het verschil tussen honger of dorst. Neem voor het eten eerst een glas water. Zo voel je je al een beetje gevuld en zul je ook minder eten.
 • Water drinken kan je helpen van klachten af te komen! Je bent niet ziek, je hebt dorst!
 • Je lichaam bestaat uit ongeveer 60% water. Is er een tekort? Dan nemen je lichaamsfuncties af en wordt je gevoeliger voor ziekte.
 • Water met mineralen (Keltisch zeezout) verbetert de conditie van je huid. Je krijgt een mooiere huid, en dit kun je al na één week zien.

Het je moeite met het drinken van 2 liter water per dag? Dit zijn onze tips om meer water te drinken:

 • Zet ‘s ochtends een grote kan of fles met water klaar.
 • Drink op de nuchtere maag éérst water. Probeer dit op te bouwen naar een halve liter (het zgn. ‘bulk drinken’)
 • Maak het water lekkerder door er schijfje citroen, gember of fruit aan toe te voegen.
 • Kruiden geven ook een lekkere smaak. Probeer eens een takje thijm, rozemarijn of munt.
 • Drink aan het eind van de middag vóór het eten nog een keer goed water
 • Voeg altijd mineralen (Keltisch zeezout) aan je water toe.